Polecane
Butelka KROPLA 330ML
Butelka KROPLA 330ML

1,20 zł

Napoleon 500 ml
Napoleon 500 ml

3,50 zł

szt.
Słój wielofunkcyjny 23 l
Słój wielofunkcyjny 23 l

159,00 zł

Miód WIELOKWIATOWY 1250 g
Miód WIELOKWIATOWY 1250 g

54,00 zł

Butelka LODOWA 500ml
Butelka LODOWA 500ml

1,25 zł

Beczka dębowa na alkohol 10 litrów CIEMNA
Beczka dębowa na alkohol 10 litrów CIEMNA

350,00 zł

 Otwieracz do słoików plastikowy
Otwieracz do słoików plastikowy

4,20 zł

Anyż ziarno mielony  1 kg
Anyż ziarno mielony 1 kg

39,00 zł

kg

Darmowa wysyłka

Szukasz przepisu na wyjątkowy trunek? Podpowiadamy, jak zrobić wino z jabłek!

Wino z jabłek to trunek, który wyróżnia się niepowtarzalnym aromatem. Zachwyca także pięknym, głębokim kolorem. Jednak największym jego plusem jest to, że możesz przygotować je niezależnie od pory roku! Jabłka to owoce, które bez problemu kupisz nawet zimą. Jak zatem zrobić wino z jabłek? Które odmiany tych owoców będą najlepsze? Odpowiedzi znajdziesz w naszym dzisiejszym wpisie!

Jak wybrać jabłka?

Podstawą do zrobienia wina jabłkowego, są z całą pewnością jabłka. Zastanawiasz się, jakie owoce wybrać? Przede wszystkim muszą być dojrzałe. Szczególnie polecane są odmiany jesienno- zimowe, takie jak: jonatan, antonówka, papierówka oraz szara reneta. Jeżeli jednak ich nie posiadasz – nic straconego! W rzeczywistości każde jabłka nadają się do zrobienia domowego wina.

Jak zrobić wino z jabłek – instrukcja krok po kroku

Całą pracę rozpocznij od przygotowania balonu winiarskiego. Pamiętaj o tym, że balon powinien być napełniony w 2/3 – pozostawienie zbyt dużej przestrzeni może źle wpłynąć na nastaw. Wyjątek mogą stanowić nastawy, które pracują w sposób „burzliwy”, np. ze śliwki. Wówczas z powstałą pianą możesz poradzić sobie na trzy sposoby: poprzez schłodzenie balonu w wodzie, użycie antypiany czy też dodanie kilka kropek espumisanu.

Krok 1

Teraz czas zająć się jabłkami. Musisz je dokładnie umyć i usunąć gniazda nasienne. Kolejnym krokiem jest wyciśnięcie z nich soku, np. za pomocą sokowirówki, który następnie należy zlać do zdezynfekowanego balonu. Teraz jest czas na dodanie wcześniej przygotowanej matki drożdżowej. Możesz zastąpić ją drożdżami aktywnymi, które najpierw należy wymieszać z ciepłą wodą z dodatkiem cukru. Dobrym sposobem jest także dodanie drożdży AWC – Aromatic Wine Complex, które są dostępne w naszym sklepie. Są to drożdże z pożywką i pektoenzymem, nie wymagające wcześniejsze uwadniania – możesz je wsypać bezpośrednio do nastawu.

Krok 2

Kolejny etap to przygotowanie mieszanki wody z cukrem, czyli syropu cukrowego. Polecamy połączenie 4l wody z 3 kg cukru, jednak proporcje te zależą od Twoich osobistych preferencji. Wodę podgrzewaj w garnku aż do momentu, w którym cukier całkowicie się rozpuści. Tak powstały syrop musi całkowicie wystygnąć, gdyż dopiero wtedy możesz dolać go do balonu. Najlepiej zrobić to za pomocą lejka. Teraz należy zamknąć całość za pomocą korka z rurką fermentacyjną, która będzie uzupełniona wodą. W przeciągu kilkunastu godzin Twoje wino zacznie pracować, co poznasz po jego bulgotaniu. Jeżeli chcesz, aby proces fermentacji przebiegł nieco szybciej, balon ustaw w ciepłym miejscu.

Krok 3

Po upływie ok.2 tygodni musisz ponownie dodać syrop cukrowy i dokładnie zamknąć balon. Teraz pozostaw go na kolejne tygodnie, aż do momentu, gdy zaobserwujesz wolniejszą fermentację, a samo wino zacznie powoli się klarować. Poznasz to po tym, że osad z drożdży i resztek owoców stanie się widoczny. Jest to wyraźny sygnał, że Twoje wino jest już gotowe, a to oznacza, że możesz przejść do następnego kroku, czyli zlania wina znad osadu.

Krok 4

Aby zlewanie wina znad osadu przebiegło sprawnie, warto użyć rurki do obciągu wina i pojemnika fermentacyjnego. Wężyk umieść w balonie, a jego drugą końcówkę w pojemniku. Rurka powinna znajdować się ok. 1,5-2 cm nad osadem – w ten sposób unikniesz ściągnięcia go z powrotem do wina. Tak należy ściągnąć całe wino. Teraz należy spróbować swojego trunku i w razie potrzeby dodać do niego cukru. Wino warto ponownie zlać do balonu i pozostawić na kolejne 2-3 tygodnie. Możesz także użyć pirosiarczynu potasu do stabilizowania wina – to przyśpieszy butelkowanie

Krok 5

Przed Tobą jedna z przyjemniejszych czynności, wieńczących całą pracę, czyli rozlewanie wina do butelek. Pamiętaj, aby butelki były czyste i zdezynfekowane, a korki zanurzone we wrzątku, co znacznie ułatwi zamykanie. Teraz wystarczy przykleić etykiety i przystąpić do degustacji trunku. Warto pamiętać o tym, że wina nie należy butelkować szybciej niż 5-6 miesięcy od nastawienia.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl