WYTWARZAMY EKOLOGICZNY SER... W DOMU

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 20,00 zł 20.00
ilość szt.

towar niedostępny

Opis

ytwarzamy ekologiczny ser ...w domu to druga publikacja z serii Biblioteczka Rękodzieła Ekologicznego EKO SMAK.

Sery zagrodowe, ser domowy, bez sztucznych dodatków, konserwantów i barwników - możesz przyrządzić go samodzielnie korzystając z doświadczeń tych, którzy już dawno zdecydowali się wytwarzać ser samodzielnie. Autorzy przekazują doświadczenia rolników ekologicznych i kucharzy wytwarzających domowe sery.

Dostępne w sklepach sery mają coraz gorszą jakość i smak. Często „fałszuje” się je różnymi dodatkami, m.in. olejami. Coraz więcej konsumentów decyduje się na zakup tradycyjnych ekologicznych serów gospodarskich lub stara się je wytwarzać rękodzielniczo w domu.

Poradnik Wytwarzamy ekologiczny ser... w domu został przygotowany po to, by pokazać, że samodzielny wyrób smacznych serów nie jest trudny. Autorzy odwołują się do polskiej tradycji, ale przytaczają również kilka zagranicznych przykładów.

W książce przekazano autentyczne doświadczenia rolników ekologicznych z całego kraju. Świadomie starano się prezentować tylko najprostsze receptury i przepisy, możliwe do wykorzystania w każdym domu, zarówno w mieście jak i przede wszystkim na wsi.

Warto spróbować receptur z książki Wytwarzamy ekologiczny ser, gdyż tradycyjne ekologiczne sery są najcenniejsze biologicznie i zdrowotnie.

Sięgając po poradnik Wytwarzamy ekologiczny ser poznasz / zobaczysz / zrozumiesz:

- przepisy na sery wytwarzane w gospodarstwach ekologicznych i małych serowarniach całej Polski
- domowy wyrób serów krok po kroku (dokładnie opisane zdjęcia)
- opisy walorów zdrowotnych i dietetycznych różnych rodzajów serów
- receptury najsławniejszych polskich kucharek z XIX i XX wieku
- receptury na tradycyjne sery z różnych regionów Polski i Europy
- jakie mleko najlepiej używać do wytwarzania sera
- co trzeba mieć, aby wytwarzać najbardziej wartościowy ser
- jak otrzymać własne podpuszczki (także wegetariańskie)
- praktyczne porady, wskazówki i ciekawostki

Spis treści:

  • O tym dlaczego warto sery w domu wytwarzać
  • Rozdziały wstępne
  • Z serem przez wieki
  • Jakie mleko na smaczny ser
  • Aby ser dał krzepę i zdrowie
  • Ogólne warunki wyrobu dobrego sera
  • Własne podpuszczki do wyrabiania serów
  • Przepisy na ekologiczne sery
  • Najlepszy ser to ekologiczny ser gospodarski
  • Przepisy rolników ekologicznych
  • Tradycyjne polskie sery
  • Sery góralskie, gomółki, sery topione i twarogowe
  • Z serem przez świat
  • Sery z Włoch, Francji i Holandii
  • Indeks


Autorzy: Zbigniew Przybylak, Magdalena Przybylak-Zdanowicz, Karol Przybylak
Okładka: Miękka
Liczba stron: 120
Format: A5

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Paczkomaty 24/7

paczkomaty

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl