Saletra potasowa do peklowania mięs 100 g
towar niedostępny





Opis
Saletra potasowa do peklowania mięs 100 g
Saletra potasowa– azotan potasu (KN03) to bezbarwna, krystaliczna sól (E 252) stosowana do peklowania mięsa metodami tradycyjnymi. Saletra potasowa jest obok soli kuchennej najważniejszym dodatkiem stosowanym przy peklowaniu mięsa (szczególnie wieprzowiny, wołowiny oraz cielęciny), gwarantującym nie tylko przedłużenie jego trwałości ale i zachowanie różowej barwy mięsa.
Saletra niezbędna podczas peklowania wędlin. Skutecznie niszczy przetrwalników, których nie pozbędziemy się podczas samego gotowania szynki, jedynie zabijemy bakterie. Dzięki niej mięso pozostaje w różowym kolorze, zwykła sól powoduje zmianę naturalnego koloru na beżowo-szary. Mięso peklowane tym produktem nie wykazuje tendencji do pokrywania śluzowatym nalotem, nie "ślimaczeje". Dodatkowo wpływa pozytywnie na smak mięsa.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
