RQ - PLEŚŃ PENICILLIUM ROQUEFORTI

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 21,00 zł 21.00
ilość szt.

towar niedostępny

Opis

Skoncentrowana, liofilizowana kultura starterowa do bezpośredniego zaszczepienia mleka (DVI). Nadaje charakterystyczny smak, idealna do serów świeżych i miękkich, takie jak np. Roquefort, Gorgonzola czy nasz rodzimy "rokpol".
Kultura składa się z czystego szczepu Penicillium roqueforti.

Pleśń ma typową niebieskozieloną barwę. Ogranicza rozwój niepożądanych pleśni, a jej enzymy pozwalają otrzymać pikantny smak i kremową konsystencję sera.

Nazwa: RQ
Seria: Aroma-Tek

Kultura dostarczana jest we fiolce zawierającej dawkę na 100 L lub 1000 L do bezpośredniego zaszczepiania mleka.

Starter w formie proszku (liofilizat). Opakowanie zakręcane, umożliwia wielokrotne odsypywanie potrzebnej dawki, zakręcanie i chowanie do zamrażarki. Kultura startowa odporna na działanie wyższych temperatur podczas transportu.

Ta kultura powinna być używana w połączeniu z kulturami bakteryjnymi Cheese-Tek, zwłaszcza z kulturą MST.

 

Przed użyciem zdezynfekuj (np. spirytusem) opakowanie oraz narzędzie, które użyjesz do otworzenia!


Zaszczepianie bezpośrednie: Wsyp kulturę bezpośrednio do mleka, bez wstępnej aktywacji. Wymieszaj dokładnie.

 

Charakterystyka kultur:

Optymalna temperatura dla wzrostu: 20 - 30 ° C
Produkcja gazu: ++
Aktywność proteolityczna: +++
Aktywność fermentacyjna: -
Tolerancja na sól (50% zahamowania aktywności): brak zahamowania aktywności

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Paczkomaty 24/7

paczkomaty

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl