Podpuszczka do sera naturalna w płynie 50 ml

Dostępność: brak towaru
Cena: 9,28 zł 9.28
ilość szt.

towar niedostępny

Opis

Podpuszczka cielęca. Opakowanie wystarcza na 105 - 260 L mleka w zależności od rodzaju wytwarzanego sera. Nadaje się do przygotowania różnego rodzaju serów podpuszczkowych świeżych i dojrzewających z mleka krowiego, koziego oraz owczego. 

 

Uwaga!
Optymalne pH mleka dla prawidłowego działania podpuszczki mieści się w zakresie 6 - 7. Produkt przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze 4-8°C.

 

Sposób użycia:
 1. Oblicz i odmierz dawkę podpuszczki proporcjonalną do użytej ilości mleka. Przed dodaniem podpuszczki do mleka o temp. 35-38°C, należy rozcieńczyć ją w 50 ml wody. (Zalecane dozowanie: 8-20 kropel (ok. 0,4 ml - 0,95 ml) na 2 L mleka.
2. Zgodnie ze stosowanym przepisem, w odpowiednim momencie dodaj podpuszczkę do podgrzanego do temp. 35-38 °C mleka (szczegółowe informacje znajdziesz w naszych przepisach na sery).
3. Całość delikatnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do utworzenia skrzepu na około 15-40 minut.

Przed dozowaniem podpuszczki dodaj chlorku wapnia (CaCl2) w ilościach ok. 1-10 g/10 L mleka, w zależności od rodzaju przygotowywanego sera. Chlorek wapnia wzbogaca mleko, zwiększa uzysk sera i ułatwienia pracę podpuszczce.

Opinie o produkcie (0)

Paczkomaty 24/7

paczkomaty

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl