Podpuszczka do sera naturalna w płynie 50 ml
towar niedostępny





Opis
Podpuszczka cielęca. Opakowanie wystarcza na 105 - 260 L mleka w zależności od rodzaju wytwarzanego sera. Nadaje się do przygotowania różnego rodzaju serów podpuszczkowych świeżych i dojrzewających z mleka krowiego, koziego oraz owczego.
Optymalne pH mleka dla prawidłowego działania podpuszczki mieści się w zakresie 6 - 7. Produkt przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze 4-8°C.
2. Zgodnie ze stosowanym przepisem, w odpowiednim momencie dodaj podpuszczkę do podgrzanego do temp. 35-38 °C mleka (szczegółowe informacje znajdziesz w naszych przepisach na sery).
3. Całość delikatnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do utworzenia skrzepu na około 15-40 minut.
Przed dozowaniem podpuszczki dodaj chlorku wapnia (CaCl2) w ilościach ok. 1-10 g/10 L mleka, w zależności od rodzaju przygotowywanego sera. Chlorek wapnia wzbogaca mleko, zwiększa uzysk sera i ułatwienia pracę podpuszczce.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
