Drożdże piwowarskie Brewferm Top 6 g
towar niedostępny





Opis
Drożdże piwowarskie górnej fermentacji Brewferm® Top to uniwersalny szczep idealny dla bursztynowych i ciemnych piw. Charakteryzuje się szybką fermentacją z niskim poziomem cukru resztkowego.
Flokuacja: średnia/wysoka.
Zalecana temperatura fermentacji: 18-25°C.
Dozowanie: zależy od gęstości początkowej brzeczki. .
Dla piw do 12,5°-15° Blg - 5 g na 10 l
Dla piw o ok. 15 - 20° Blg - 8 g na 10 l.
Sposób użycia: zrehydratuj je w 50 ml wody o temperaturze 25°C, odczekaj 10 minut. Zamieszaj intensywnie, a następnie dodaj do brzeczki o temp. 18-25°C
Zalecamy przygotowanie startera drożdżowego: rozpuścić 50 g ekstraktu drożdżowego w 500 ml wody i dodać 5 g pożywki. Gotować przez 5 minut, a następnie wlać do zdezynfekowanego pojemnika, nałożyć luźno pokrywkę lub uszczelnic materiałem bawełnianym. Pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu solidnie napowietrzyć przygotowaną bazę i wsypać drożdże. Pozostawić w temperaturze 21-26°C na około 12 godzin. Tak przygotowany starter dodać do brzeczki schłodzonej do temperatury 21°C. Jeśli nie możesz tego zrobić od razu, schowaj swój starter do lodówki i wyjmij go na kilka godzin przed dodaniem do brzeczki (celem stopniowego ogrzania startera do temperatury pokojowej).
Opakowanie zawiera: 6 g drożdży.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
