Drożdże gorzelnicze SpiritFerm Turbo FRUIT do owocowych destylatów
towar niedostępny





Opis
Drożdże gorzelnicze SpiritFerm Turbo FRUIT do owocowych destylatów
Spiritferm Turbo Fruit to wysokiej jakości drożdże gorzelnicze, dzięki którym zafermentujesz nastawy owocowe.
Sposób użycia:
- Drożdże dodaj do moszczu o temperaturze około 30°C.
- Intensywnie mieszaj przez około minutę.
- Jeśli chcesz, by w wyniku fermentacji nastaw uzyskał maksymalną moc 18%, uzupełnij roztwór syropem cukrowym. Dodaj około 200-300g na 1 l moszczu. Proporcje mogą się różnić w zależności od gatunku owoców. Najlepiej dodawać cukier porcjami co 1-2 dni.
- Jeśli prowadzisz fermentację w balonie, nie zamykaj naczynia korkiem, a w przypadku pojemnika fermentacyjnego nie dociskaj pokrywy. Fermentacja przebiega burzliwie, a nadmiar CO2 musi mieć ujście.
- Z tego samego powodu naczynie powinno zapewniać odpowiednią ilość wolnego miejsca. Fermentację nastawu 20-25 L prowadź w pojemniku o pojemności minimum 30 l.
- Staraj się utrzymać temperaturę cieczy w granicach 20-27°C. W temperaturze powyżej 35°C drożdże przestaną pracować!
- Im niższa temperatura, tym fermentacja trwa dłużej.
- Po skończonej fermentacji zalecamy użycie środka klarującego.
Fermentacja nastawu 25 L trwa 4-6 dni.
Opinie o produkcie (0)
