Kamionka – dla tych, którym zależy na naturalnych składnikach
Kamionka to wyrób ceramiczny otrzymywany z gliny z dodatkiem szamotu lub piasku kwarcowego. Oznacza to, że do jego przygotowania używa się wyłącznie naturalnych składników. Ma to duże znaczenie dla osób, które cenią sobie naturalne rozwiązania. Tego typu naczynia kojarzone są zazwyczaj z kuchnią staropolską. Cenione są jednak do dziś i to nie tylko ze względu na swój unikalny wygląd, lecz również funkcjonalność, którą oferują. W naszej ofercie kamionka dostępna jest w różnych wariantach. Znajdziesz tu m.in. beczkę, garnek, wazę, maselniczkę, a nawet i kubek.
Zalety naczyń z kamionki
Główną zaletą naczyń kamionkowych jest to, że nie wchodzą w reakcje z żywnością. Dzięki temu nie traci ona swoich walorów smakowych. Można w nich więc przechowywać produkty bez potrzeby użycia konserwantów. Co więcej, materiał ten pozytywnie wpływa na przebieg naturalnej fermentacji oraz wykazuje dużą odporność na kwasy. Często wykorzystywany jest więc do kiszenia. W kategorii kamionka znajdziesz niezbędne do tego beczki wyposażone w kołnierz i hermetyczną pokrywę. Naczynia wypalane są w bardzo wysokiej temperaturze, co dodatkowo ukształtowało ich dużą twardość. To czyni je odpornymi na uszkodzenia. Doskonale też utrzymują ciepło, a śliska powierzchnia sprawia, że przygotowywane potrawy nie przywierają do naczynia.