Pakowanie próżniowe to doskonały sposób na przechowywanie artykułów spożywczych. Pozwala na zachowanie ich świeżości przez dłuższy czas. Zastanawiasz się, jak długo można przechowywać produkty pakowane próżniowo i jakie są zalety tej metody? W dzisiejszym artykule postaramy się rozwiać wszystkie Twoje wątpliwości.
Czym charakteryzuje się pakowanie próżniowe?
Pakowanie próżniowe polega na usunięciu z wnętrza woreczka powietrza i szczelnym zamknięciu jego zawartości. W tak przygotowanym środowisku nie zachodzą zmiany chemiczne, które odpowiadają za psucie się artykułów spożywczych. Drobnoustroje zostają pozbawione warunków sprzyjających ich namnażaniu, więc produkty są świeże przez długi czas.
Jakie produkty można przechowywać próżniowo?
Zamykać w szczelnych opakowaniach bez dostępu powietrza możesz niemalże wszystkie artykuły spożywcze. To doskonały sposób na przechowywanie mięs, warzyw i owoców, pieczywa, a także gotowych dań i wypieków. W woreczkach próżniowych możesz umieścić także półprodukty przeznaczone do dalszej obróbki w późniejszym czasie. Pakowanie próżniowe to także doskonały sposób na przechowywanie produktów suchych i sypkich, które lubią absorbować wilgoć. Wygodnie podzielisz je na mniejsze porcje i zamkniesz w szczelnych opakowaniach, zachowując ich właściwości i świeżość na dłużej.
Poznaj zalety pakowania próżniowo
Nie do przecenienia jest wygoda przechowywania dużej ilości artykułów spożywczych. Bez przeszkód przygotujesz większe zapasy i wygodnie po nie sięgniesz w dogodnym dla Ciebie momencie. Hermetycznie zamknięte będą znacznie dłużej zdatne do spożycia. Ponadto zachowają więcej składników odżywczych niż żywność przechowywana na świeżym powietrzu. Nie stracą także koloru, smaku i konsystencji.
Pakowanie próżniowe to także ukłon w stronę środowiska naturalnego. Wolniej psująca się żywność zwiększa szansę na to, że ją w całości wykorzystasz. Dzięki temu nie zmarnuje się i nie trafi do śmieci.
Jak długo można przechowywać produkty pakowane próżniowo?
Okres przechowywania pakowanych próżniowo produktów jest uzależniony od ich charakteru i miejsca, w którym będziesz je składować. Jeśli zależy Ci na wyjątkowo długim czasie przydatności do spożycia, pamiętaj o tym, żeby szczelnie zapakowane artykuły spożywcze włożyć do zamrażalki. Hermetyczne opakowanie w połączeniu z niską temperaturą da najlepsze rezultaty. W takich warunkach większość produktów przetrwa nawet rok. Jeśli zamierzasz z nich korzystać na przestrzeni najbliższych dni lub miesięcy, zadbaj o to, aby znalazły się w lodówce.
W naszym asortymencie znajdziesz zarówno pakowarki do żywności, jak i folię oraz worki przeznaczone do zgrzewarki próżniowej. Zajrzyj do naszego sklepu i ciesz się doskonałą świeżością żywności przez długi czas.