Polecane
Wąż silikonowy 6/9 mm
Wąż silikonowy 6/9 mm
5,00 zł
szt.
Korek grzybek AGLOMEROWANY 37x31x19mm
Korek grzybek AGLOMEROWANY 37x31x19mm
1,30 zł
szt.
Butelka Futura 500 ml (30 cm) D19
Butelka Futura 500 ml (30 cm) D19
2,89 zł
szt.
Przyprawa do drobiu
Przyprawa do drobiu
15,00 zł
szt.
Gorczyca 200 g
Gorczyca 200 g
3,20 zł
szt.
Korek grzybek syntetyczny D18
Korek grzybek syntetyczny D18
0,75 zł
szt.
Probówka/menzurka szklana
Probówka/menzurka szklana
3,50 zł
szt.

Darmowa wysyłka

Kiszonki na zimę – jak je przygotować i dlaczego warto? Wyjaśniamy

Kiszonki to termin określający warzywa i owoce, które zostały poddane procesowi kiszenia. To sposób konserwacji żywności, który zachodzi za sprawą fermentacji mlekowej, a biorą w nim udział bakterie kwasu mlekowego. Polega on na rozłożeniu cukrów prostych na kwas mlekowy – dzięki temu nie tylko wydłuża się trwałość żywności, ale również zyskuje ona nowe, cenne właściwości. Dlaczego warto ją spożywać i jak przygotować domowe kiszonki na zimę? Oto kilka wskazówek, które pozwolą Ci cieszyć się ich fenomenalnym smakiem i doskonałymi właściwościami.

Właściwości kiszonych warzyw

Okazuje się, że kisić można niemalże wszystko i warto to robić co roku. Kiszony seler, papryka, pomidory, jabłka, warzywa mieszane czy nawet niektóre kwiaty. Proces kiszenia sprawia, iż warzywa czy owoce stają się bardziej wartościowe pod względem składników odżywczych.

Dlaczego warto przygotować domowe kiszonki na zimę? W trakcie fermentacji mnożą się bakterie, które w naszym układzie trawiennym pełnią istotne role. Dzięki temu wszystkie kiszonki dobrze wpływają na działanie tego właśnie układu. Warto z nich skorzystać w czasie zgagi, zaparć czy też problemów trawiennych. Są o wiele skuteczniejsze niż kefir albo jogurt, warto spożywać je także zapobiegawczo.

Kiszonki w słoikach to również miłe wspomnienie lata zakonserwowane na zimę. Kiedy zimą owoce i warzywa są drogie, gorszej jakości czy prawie niedostępne, takie słoiki będą ratunkiem. Mogą być też wartościowym źródłem witamin oraz minerałów, których w zimie potrzebujemy szczególne. Warto też wiedzieć, iż kiszone warzywa mają mniej kalorii od surowych i wspomagają utrzymanie równowagi organizmu.

Z czego robić kiszonki na zimę?

Możliwości robienia kiszonek na zimę są naprawdę ogromne – najpopularniejsze są kiszone ogórki, kapusta, ewentualnie buraki czerwone. Jednak to nie koniec – mogą to też być: kalafiory, marchew, pomidory, cebula, czosnek, fasolka szparagowa, bakłażany czy papryka. Kisić możesz z powodzeniem także owoce: śliwki, jabłka, gruszki czy oliwki. Najważniejsze, aby produkty były zdrowe, świeże i dojrzałe. Pamiętaj, aby zaopatrywać się w owoce i warzywa bez sztucznych nawozów czy pestycydów. Kiszenie nie jest bowiem procesem oczyszczania warzyw z toksyn.

Jak prawidłowo zrobić kiszonki na zimę?

Zrobienie kiszonek na zimę z warzyw czy owoców jest wyjątkowo łatwe – poradzi sobie z nim niemal każdy. W tym celu musisz tylko wziąć słój, jak choćby nasz słoik 4 l ze szczypcami albo naczynie kamionkowe, np. nasz garnek kamionka 5l z uszczelką wodną, włożyć do niego przygotowane warzywa, zalać wodą z solą i gotowe. Wyjątkiem jest kapusta, która nie jest zalewana wodą, ale szatkowana i posypywana tylko solą, następnie dokładnie ugniatana – w oczekiwaniu aż puści sok. Poza tym do kiszenia dodaje się ewentualnie, np. ziele angielskie, cebulę, koper, czosnek, jagody jałowca, pieprz ziarnisty, chrzan, nasiona gorczycy, kolendry albo też np. kminku. Nadają one smak, ale mają też właściwości zdrowotne i konserwujące.

Jak postępować, by zrobić wyśmienite kiszonki na zimę? Przez pierwsze trzy dni przeprowadź kieszenie w temperaturze 15-20°C. Pokrywa naczynia z kiszonką musi być uchylona, aby uchodziły gazy. Potem zamknij ją szczelnie i odetnij dopływ tlenu – dzięki temu nie rozwiną się pleśnie. W końcu przenieś całość w chłodne miejsce, przerywając tym samym fermentację. Dzięki kiszonkom Twoje ulubione potrawy przyrządzane zimą nabiorą zupełnie nowego smaku. Przygotuj się na chłodniejszy okres roku i uzyskaj szersze pole manewru w swojej kuchni, a zaskoczysz swoich gości smakiem zdrowej kiszonki na zimę. Szeroki wybór akcesoriów, które przydadzą Ci się do domowych przetworów, znajdziesz w ofercie naszego sklepu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl