Makowiec to tradycyjny polski wypiek, który gości niemal w każdym domu. Choć zazwyczaj pojawia się na stołach w Boże Narodzenie, to może być także pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy lub deserem na rodzinnym przyjęciu. Ciasto rozpieszcza podniebienia, a swój wyjątkowy smak zawdzięcza kilku kluczowym składnikom. Chcesz wiedzieć, jakie bakalie do makowca wybrać? Czytaj dalej i poznaj sekret udanego wypieku.
Na co zwrócić uwagę wybierając bakalie do makowca?
Bakalie są nieodłącznym składnikiem makowca. Kupując suszone owoce, powinieneś zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów. Przede wszystkim dokładnie zapoznaj się listą składników. Doskonałej jakości dodatki do ciast to takie, których skład produktu jest krótki i pozbawiony barwników oraz konserwantów. Bakalie nie potrzebują innych dodatkowych substancji słodzących, gdyż są bogate w naturalnie występującą w owocach fruktozę. Dlatego unikaj tych produktów, które zawierają syrop glukozowo-fruktozowy, miód, czy cukry. Wyjątek stanowi żurawina, która sama w sobie jest kwaśna i bez osłodzenia jest trudna do spożycia.
W składzie bakalii nie powinien występować dwutlenek siarki. Ten syntetyczny konserwant dodany do suszonych owoców sprawia, że tracą cenne witaminy. A co z olejami, które często są dodawane do rodzynek? Ich zawartość jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego dodatek takiego składnika nie wpływa negatywnie na smak suszonych owoców i bez obaw można sięgać po produkty zawierające olej słonecznikowy czy z nasion bawełny.
Jakie bakalie do makowca wybrać?
Sekret udanego makowca tkwi w masie makowej. Ta może zawierać różnorodne składniki, a jej skład zależy wyłącznie od Twoich preferencji. Możesz dowolnie dodawać i odejmować suszone owoce, tworząc idealną dla siebie mieszankę. Jakie bakalie do makowca sprawdzą się najlepiej? Oto najpopularniejsze dodatki do wypieku.
1. Rodzynki sułtańskie
Suszone winogrona różnych odmian to najczęściej wykorzystywane bakalie do makowca. Doskonale sprawdzają się nie tylko do makowych wypieków, ale także sernika czy śledzi po kaszubsku. Zawierają sporą ilość łatwo przyswajalnych cukrów, cennych minerałów, witamin i błonnika ułatwiającego trawienie. Rodzynki to także źródło antyoksydantów.
2. Suszona żurawina
Charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem. Zawiera wiele cennych witamin, składników mineralnych i błonnik. Owoce żurawiny mają szerokie zastosowanie kulinarne. Świetnie sprawdzają się nie tylko w przygotowaniu masy makowej, ale także przyrządzaniu sosów, konfitur, galaretek, deserów, owsianek i dań mięsnych.
3. Suszone daktyle
Zawarte w bakaliach składniki sprawiają, że daktyle mają właściwości wspomagające pracę układu nerwowego. Co więcej, wpływają na poprawę kondycji skóry i włosów oraz regulują metabolizm. Sprawdzą się jako dodatek do makowca, sałatek i ciasteczek.
Jak przygotować idealną masę makową z bakaliami?
Aby domowa masa makowa wyszła idealna, należy zacząć ją przygotowywać najlepiej dzień przed dodaniem do ciasta. Ziarenka maku opłucz na gęstym sitku pod bieżącą wodą. Przesyp do garnka, zalej wodą i gotuj na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Po ugotowaniu pozostaw do ostygnięcia w garnku.
Kolejny etap polega na dokładnym odcedzeniu maku. Nasiona przelej przez sitko i odstaw do odcieknięcia na całą noc. Następnie suche ziarenka należy zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. W garnku roztop masło z miodem, wsyp namoczone, posiekane bakalie i podgrzej wszystko razem. Po zdjęciu z ognia dodaj zmielony mak, cukier, skórkę pomarańczową, ekstrakt migdałowy i orzechy. Całość dokładnie wymieszaj.
Sprawdzony przepisy na makowiec, który zniknie ze stołu
Istnieje wiele przepisów na makowiec, ponieważ w każdym regionie Polski ciasto piecze się zupełnie inaczej. Idealnie na świąteczny stół sprawdzi się wypiek z masą makową na kruchym spodzie. Taki makowiec nie tylko pięknie się prezentuje, ale także fantastycznie smakuje. Zobacz, jak przygotować idealny deser.
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
2 żółtka
pół kostki miękkiego masła
2 łyżki śmietany
masa makowa wykonana według przepisu powyżej
1/3 tabliczki białej czekolady
4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Do dużej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
2. Dodaj cukier i cukier wanilinowy.
3. Wrzuć masło. Wszystkie składniki połącz ręką.
4. Wbij jajko i dodaj żółtka.
5. Wlej śmietanę, a całość wyrób dokładnie.
6. Wyłóż formę do pieczenia papierem i wyklej ją przygotowanym ciastem.
7. Całość piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
8. Na podpieczony spód wyłóż masę makową i piecz przez kolejne 30 minut.
9. W rondelku wymieszaj 3 łyżki wody i cukier. Podgrzewaj całość przez 2 minuty, nie przerywając mieszania. Dodaj czekoladę i dokładnie połącz wszystko. Tak powstałą masą udekoruj wypiek.
Bakalie to niezastąpiony dodatek do makowca. Dokonując zakupu, zwróć uwagę, aby suszone owoce pochodziły od sprawdzonego dostawcy, którego oferta opiera się na wysokiej jakości produktach. Takie właśnie dodatki do ciast znajdziesz w asortymencie naszego sklepu online.