Posadziłeś winogrono w ogródku i wyjątkowo dobrze obrodziło? Teraz jego owoce możesz wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale smakują jako dżemy winogronowe czy soki. To jednak nie wszystkie możliwości – świetną propozycją może być wino. Dziś w naszym wpisie o tym, jak zrobić wino z winogron. Sprawdź, co musisz wiedzieć, by cieszyć się pysznym, domowym trunkiem!
Domowe wino – zaopatrz się w niezbędne akcesoria
Na początku do domowej produkcji pysznego wina z winogron potrzebny Ci będzie mały zestaw akcesoriów. W skład podstawowego wyposażenia wchodzą m.in. szklany gąsior czy baniak do wina, korki aglomerowane np. 33x21, rurka fermentacyjna, wężyk do zlewania wina, a także butelki na gotowy trunek. Będziesz również potrzebował specjalnych drożdży winiarskich, np. Aromatic Wine Complex 25-50L. We wszystkie te sprzęty musisz zaopatrzyć się w odpowiednim sklepie z artykułami winiarskimi – szeroki wybór potrzebnych akcesoriów znajdziesz np. w naszej ofercie.
Jak zrobić wino z winogron? Instrukcja krok po kroku
Zastanawiasz się, jak zrobić wino z winogron? Wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Przyjrzyjmy się temu, na co warto zwrócić uwagę, by wszystko poszło zgodnie z planem. Owoce do produkcji wina powinny być dojrzałe, ale nie przejrzałe czy nadpsute. Na etapie wstępnego selekcjonowania pozbywasz się wszystkich owoców, które mają podejrzane plamy i nawet odrobinę pleśni. Oddzielając je, czyścisz również pozostałe owoce z różnych innych zanieczyszczeń i owadów. Z wybranych już owoców przygotowujesz moszcz, czyli owocową pulpę: wsypujesz owoce do dużej miski i precyzyjnie rozgniatasz. W przypadku winogron musisz spowodować, aby popękała w nich skórka i by wypuściły one sok. Rozgniecione owoce razem z sokiem przelewasz kolejno do gąsiora. Wlanie tak zrobionego, gęstego moszczu przez wąską szyjkę nie jest łatwe, dlatego wykorzystaj do tego specjalny lejek do gąsiora.
Fermentacja wina
W dalszej kolejności do gąsiora z moszczem dodajesz odpowiednią ilość cukru i przegotowanej wody – w proporcjach zgodnych z przepisem. Następnie wkładasz drożdże i całość delikatnie mieszasz. Później zatykasz taki baniak korkiem, a w dalszej kolejności umieszczasz w nim rurkę fermentacyjną. Naczynie następnie ustawiasz w ciemnym i ciepłym miejscu na około 10-14 dni. W tym momencie w tej owocowej miazdze przeprowadzana jest tzw. fermentacja burzliwa. W produkcji wina z winogron zwykle przerywa się ją najpóźniej po 14 dniach.
W pewnym momencie przerywasz proces fermentacji (możesz skorzystać ze stopera fermentacji Spirit Ferm), zlewasz wstępnie sfermentowane wino, które znajduje się nad osadem i wreszcie wlewasz je do czystego gąsiora. Zależnie od potrzeby dodajesz kolejne porcje cukru, zamykasz gąsior korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiasz na czas od jednego do kilku miesięcy. Pora na kolejny ważny proces produkcji wina, czyli na wolniejszą fermentację, podczas której pozostałości osadu i męty opadają na dno, a wino staje się bardziej klarowne.
Zlewanie, butelkowanie i leżakowanie wina z winogron
Gdy w rurce fermentacyjnej nie będzie już bąbelków gazów, wino może być już odpowiednio klarowne, zaś wszystkie zanieczyszczenia powinny być na dnie naczynia. To czas, w którym możesz przystąpić do ściągania płynu. Przy ściąganiu wina przy pomocy wężyka, rób to spokojnie i powoli. Uważaj również, aby nie spowodować ponownego zmętnienia płynu osadem, który znajduje się na dnie naczynia.
Klarowny płyn przelewasz do czystych butelek, zamykasz, a później umieszczasz w pozycji leżącej na półce – najlepiej w chłodnej piwniczce, gdzie dajesz mu czas na dojrzewanie. Jak zrobić wino z winogron o określonym smaku? Wina mocniejsze, tzn. te o 16% zawartości alkoholu, potrzebują więcej czasu, tj. minimum dwa lata. Natomiast nieco słabsze trunki 10-12% mogą osiągnąć odpowiedni smak już po pół roku. Jak widzisz, robienie wina z winogron to proces długotrwały, jednak końcowy efekt może dać wiele satysfakcji.