Polecane
Wąż silikonowy 6/9 mm
Wąż silikonowy 6/9 mm
5,00 zł
szt.
Korek grzybek AGLOMEROWANY 37x31x19mm
Korek grzybek AGLOMEROWANY 37x31x19mm
1,30 zł
szt.
Butelka Futura 500 ml (30 cm) D19
Butelka Futura 500 ml (30 cm) D19
2,89 zł
szt.
Przyprawa do drobiu
Przyprawa do drobiu
15,00 zł
szt.
Gorczyca 200 g
Gorczyca 200 g
3,20 zł
szt.
Korek grzybek syntetyczny D18
Korek grzybek syntetyczny D18
0,75 zł
szt.
Probówka/menzurka szklana
Probówka/menzurka szklana
3,50 zł
szt.

Darmowa wysyłka

Jak zrobić wino z winogron? Garść praktycznych podpowiedzi

Posadziłeś winogrono w ogródku i wyjątkowo dobrze obrodziło? Teraz jego owoce możesz wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale smakują jako dżemy winogronowe czy soki. To jednak nie wszystkie możliwości – świetną propozycją może być wino. Dziś w naszym wpisie o tym, jak zrobić wino z winogron. Sprawdź, co musisz wiedzieć, by cieszyć się pysznym, domowym trunkiem!

Domowe wino – zaopatrz się w niezbędne akcesoria

Na początku do domowej produkcji pysznego wina z winogron potrzebny Ci będzie mały zestaw akcesoriów. W skład podstawowego wyposażenia wchodzą m.in. szklany gąsior czy baniak do wina, korki aglomerowane np. 33x21, rurka fermentacyjna, wężyk do zlewania wina, a także butelki na gotowy trunek. Będziesz również potrzebował specjalnych drożdży winiarskich, np. Aromatic Wine Complex 25-50L. We wszystkie te sprzęty musisz zaopatrzyć się w odpowiednim sklepie z artykułami winiarskimi – szeroki wybór potrzebnych akcesoriów znajdziesz np. w naszej ofercie.

Jak zrobić wino z winogron? Instrukcja krok po kroku

Zastanawiasz się, jak zrobić wino z winogron? Wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Przyjrzyjmy się temu, na co warto zwrócić uwagę, by wszystko poszło zgodnie z planem. Owoce do produkcji wina powinny być dojrzałe, ale nie przejrzałe czy nadpsute. Na etapie wstępnego selekcjonowania pozbywasz się wszystkich owoców, które mają podejrzane plamy i nawet odrobinę pleśni. Oddzielając je, czyścisz również pozostałe owoce z różnych innych zanieczyszczeń i owadów. Z wybranych już owoców przygotowujesz moszcz, czyli owocową pulpę: wsypujesz owoce do dużej miski i precyzyjnie rozgniatasz. W przypadku winogron musisz spowodować, aby popękała w nich skórka i by wypuściły one sok. Rozgniecione owoce razem z sokiem przelewasz kolejno do gąsiora. Wlanie tak zrobionego, gęstego moszczu przez wąską szyjkę nie jest łatwe, dlatego wykorzystaj do tego specjalny lejek do gąsiora.

Fermentacja wina

W dalszej kolejności do gąsiora z moszczem dodajesz odpowiednią ilość cukru i przegotowanej wody – w proporcjach zgodnych z przepisem. Następnie wkładasz drożdże i całość delikatnie mieszasz. Później zatykasz taki baniak korkiem, a w dalszej kolejności umieszczasz w nim rurkę fermentacyjną. Naczynie następnie ustawiasz w ciemnym i ciepłym miejscu na około 10-14 dni. W tym momencie w tej owocowej miazdze przeprowadzana jest tzw. fermentacja burzliwa. W produkcji wina z winogron zwykle przerywa się ją najpóźniej po 14 dniach.

W pewnym momencie przerywasz proces fermentacji (możesz skorzystać ze stopera fermentacji Spirit Ferm), zlewasz wstępnie sfermentowane wino, które znajduje się nad osadem i wreszcie wlewasz je do czystego gąsiora. Zależnie od potrzeby dodajesz kolejne porcje cukru, zamykasz gąsior korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiasz na czas od jednego do kilku miesięcy. Pora na kolejny ważny proces produkcji wina, czyli na wolniejszą fermentację, podczas której pozostałości osadu i męty opadają na dno, a wino staje się bardziej klarowne.

Zlewanie, butelkowanie i leżakowanie wina z winogron

Gdy w rurce fermentacyjnej nie będzie już bąbelków gazów, wino może być już odpowiednio klarowne, zaś wszystkie zanieczyszczenia powinny być na dnie naczynia. To czas, w którym możesz przystąpić do ściągania płynu. Przy ściąganiu wina przy pomocy wężyka, rób to spokojnie i powoli. Uważaj również, aby nie spowodować ponownego zmętnienia płynu osadem, który znajduje się na dnie naczynia.

Klarowny płyn przelewasz do czystych butelek, zamykasz, a później umieszczasz w pozycji leżącej na półce – najlepiej w chłodnej piwniczce, gdzie dajesz mu czas na dojrzewanie. Jak zrobić wino z winogron o określonym smaku? Wina mocniejsze, tzn. te o 16% zawartości alkoholu, potrzebują więcej czasu, tj. minimum dwa lata. Natomiast nieco słabsze trunki 10-12% mogą osiągnąć odpowiedni smak już po pół roku. Jak widzisz, robienie wina z winogron to proces długotrwały, jednak końcowy efekt może dać wiele satysfakcji.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl