Dobrze przyrządzona wędlina to prawdziwa uczta dla podniebienia. Choć wyroby można dostać w sklepach, to jednak te domowe smakują dużo lepiej. Są zdrowe, aromatyczne i wbrew pozorom łatwe do przygotowania. Aby zrobić dodatki do kanapek, potrzebujesz tylko kilku prostych składników i trochę czasu. Chcesz spróbować swoich sił w przygotowywaniu swojskiej wędliny? W takim razie ten artykuł jest dla Ciebie!
Swojskie wędliny – przysmak dla całej rodziny
Dziś, kiedy wzrosła świadomość społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania się, coraz więcej osób decyduje się na samodzielne przygotowanie wędlin w domu. Takie dodatki do kanapek mają w sobie coś specjalnego. Są nie tylko aromatyczne i soczyste, ale przede wszystkim pozbawione konserwantów i innych dodatków, które często można znaleźć w wędlinach produkowanych przemysłowo.
Wyroby swojskiego pochodzenia z pewnością posmakują całej rodzinie, a także doskonale sprawdzą się jako poczęstunek na imprezach i spotkaniach towarzyskich. Mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wszystko zależy bowiem od Twoich preferencji. Co więcej, domowe wędliny są także świetną propozycją dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie. Zawartość tłuszczu i cholesterolu w takich wyrobach jest niższa.
Gotowane, pieczone, a może wędzone?
Swojskie wędliny można przygotować na wiele sposobów. Zobacz, który metoda będzie odpowiednia dla Ciebie.
1. Gotowanie
Gotowanie jest delikatną metodą obróbki mięsa, która nadaje się do przygotowywania chudych wędlin. Wymaga starannego przestrzegania czasu i temperatury, aby utrzymać mięso białe i soczyste. Tym sposobem można przyrządzić szynki, schab i wyroby drobiowe idealne dla najmłodszych.
2. Pieczenie
Pieczenie to popularny sposób przygotowywania swojskich wędlin. Mięso wystarczy ułożyć na blasze i piec przez określony czas w temperaturze 180-200 stopni.
3. Wędzenie
Wędzenie to metoda przetwarzania mięsa, która stosowana jest od wielu lat. Wymaga użycia specjalnego urządzenia – wędzarni oraz drewna liściastego, które dodaje się do ognia. W wyniku procesu mięso traci część tłuszczu i nabiera charakterystycznego smaku i aromatu.
Czego potrzebujesz do przygotowania swojskich wędlin?
Podstawą przyrządzenia swojskich wyrobów jest wysokiej jakości mięso. Takie najlepiej jest zakupić u zaufanego dostawcy. Do przygotowania domowych wędlin potrzebne będą także przyprawy. Warto pamiętać, że dobrej jakości dodatki mają kluczowe znaczenie dla smaku i aromatu finalnego produktu. Nie wiesz jakich przypraw użyć lub w jakich ilościach i proporcjach? Z pomocą przyjdą Ci gotowe mieszanki dobrane z myślą o zachowaniu smaku, wydobyciu aromatu i zapewnieniu wspaniałych doznań smakowych.
Niezwykle przydatne podczas robienia domowych wyrobów mogą okazać się nici wędliniarskie w szarym kolorze. Akcesorium doskonale sprawdzi się do ręcznego wiązania mięs, przeznaczonych do wędzenia czy parzenia. Świetnym rozwiązaniem będą także siatki, które nadadzą wędlinom odpowiedni kształt.
Chcesz przygotować wędzone wyroby? Zaopatrz się w wysokiej jakości wędzarnię domową w garnku. Takie urządzenie, które znajdziesz między innymi w ofercie naszego e-sklepu, pozwoli Ci na przyrządzenie ulubionych mięs bez obaw, że charakterystyczny zapach wypełni Twoją kuchnię.
Jak przygotować swojskie wędliny?
Przygotowanie pysznej domowej wędliny jest naprawdę bardzo proste. Przekonaj się o tym, wypróbowując nasze przepisy na swojskie wyroby.
Jak zrobić domową wędlinę z piekarnika?
Jednym z najłatwiejszych sposobów na przygotowanie zdrowej wędliny jest upieczenie odpowiedniego mięsa w piekarniku. Schab lub szynka będzie zdecydowanie najlepszy wyborem do tego celu. Przygotuj kawałek mięsa o wadze 1,2 kg, ziele angielskie, liść laurowy, 6 ząbków czosnku, 2 czubate łyżki soli i cebulę.
Wieprzowinę umieść dość ciasno w misce. W osobnym naczyniu do litra wody dodaj składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Mięso nakłuj szpikulcem i zalej przygotowaną solanką. Wstaw do lodówki na dzień lub dwa. Po tym czasie wyjmij wieprzowinę, osusz dokładnie, natrzyj olejem, czerwoną papryką i ziołami. Mięso piecz w naczyniu żaroodpornym przez około 2,5 godziny.
Jak zrobić wędzoną wędlinę?
Do wędzenia doskonale sprawdzi się karkówka, boczek, szynka wieprzowa, a nawet pierś z kurczaka i indyka. Musisz jednak pamiętać, że przed rozpoczęciem procesu powinieneś odpowiednio wcześniej przygotować mięso. Jak więc zrobić wędzoną wędlinę? Sprawdź krok po kroku.
1. Do dwóch litrów wody dodaj sól i saletrę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Umieść w zalewie wybrany kawałek mięsa i wstaw całość do lodówki na 10 dni.
3. Po upływie czasu wyjmij mięso z zalewy i dokładnie natrzyj ulubionymi przyprawami.
4. Zapakuj kawałek w folię spożywcą i pozostaw w lodówce na kolejne 2 dni.
5. Wyjmij mięso i przełóż do siatki wędliniarskiej. Powieś kawałek w przewiewnym miejscu, aby mogła obeschnąć.
6. Włóż mięso do wędzarni nagrzanej do temperatury 50-60 stopni i wędź ją przez 4 godziny do uzyskania złotego koloru.
7. Po wyjęciu z wędzarni sparz kawałek w wodzie.
Wiesz już, jak przygotować swojskie wędliny. Jeśli poszukujesz sprawdzonego miejsca, w którym zaopatrzysz się w urządzenia, akcesoria i przyprawy niezbędne w wędliniarstwie, koniecznie zapoznaj się z ofertą naszego sklepu online. Przygotowaliśmy dla Ciebie bogaty wybór wędzarni, mieszanek, nici i siatek wędliniarskich, które ułatwią Ci przygotowanie doskonałych domowych wyrobów.