Polecane
Butelka KROPLA 330ML
Butelka KROPLA 330ML

1,20 zł

Napoleon 500 ml
Napoleon 500 ml

3,50 zł

szt.
Słój wielofunkcyjny 23 l
Słój wielofunkcyjny 23 l

159,00 zł

Miód WIELOKWIATOWY 1250 g
Miód WIELOKWIATOWY 1250 g

54,00 zł

Butelka LODOWA 500ml
Butelka LODOWA 500ml

1,25 zł

Beczka dębowa na alkohol 10 litrów CIEMNA
Beczka dębowa na alkohol 10 litrów CIEMNA

350,00 zł

 Otwieracz do słoików plastikowy
Otwieracz do słoików plastikowy

4,20 zł

Anyż ziarno mielony  1 kg
Anyż ziarno mielony 1 kg

39,00 zł

kg

Darmowa wysyłka

Jak zrobić miód pitny trójniak domowym sposobem? Poznaj nasz przepis!

Miód pitny to napój alkoholowy o długiej i bogatej historii. Ceniono go za jego smak i właściwości prozdrowotne już w Średniowieczu. Chcesz samodzielnie zrobić ten trunek? W naszym artykule podpowiemy Ci, jak wykonać trójniak domowym sposobem.

Czym jest miód pitny?

Miód pitny to trunek alkoholowy, który powstaje z miodu pszczelego poddawanego procesowi fermentacji. Produkuje się go niemalże na całym świecie. Największą popularność zyskał w Średniowieczu, ale najprawdopodobniej znany był znacznie wcześniej.

Polskie miody były cenionym i drogim napojem, który pojawiał się na stołach podczas ważnych uroczystości. Z powodzeniem zastępowały wino i cieszyły się mianem ekskluzywnego napitku. Z czasem zostały wyparte przez wódkę i znacznie straciły na popularności.

Rodzaje miodów pitnych

Miody pitne występują pod kilkoma postaciami. Najpopularniejszy podział obejmuje takie rodzaje jak:

- półtoraki,

- dwójniaki,

- trójniaki,

- czwórniaki.

Czym charakteryzuje się każda z tych odmian?

Półtoraki

W tym przypadku brzeczka powstaje na bazie miodu rozcieńczanego wodą w stosunku 1: 0,5, czyli na jedną objętość miodu przypada pół objętości wody.

Dwójniaki

Ten rodzaj miodu powstaje z miodu i wody zmieszanych w proporcjach 1:1.

Trójniaki

Wymagają rozcieńczenia miodu większą ilością wody w stosunku 1:2.

Czwórniaki

Analogicznie proporcje miodu do wody wynoszą 1:3. Oczywiście miód można rozcieńczać dalej, tworząc kolejne warianty tego napoju.

Największą zawartość alkoholu mają półtoraki, a najmniejszą czwórniaki. Szacuje się, że zakres rozpościera się od 9 do 18%. Dwa pierwsze rodzaje mogą leżakować przez wiele lat i są bardzo słodkie, tymczasem pozostałe odmiany maksymalnie przez 8 miesięcy. Warto wspomnieć, że półtoraki zostały przez Komisję Europejską odznaczone certyfikatem TSG, który jest przyznawany tradycyjnym produktom chronionym.

Co jest potrzebne do zrobienia trójniaka?

Kluczowym składnikiem tego trunku jest miód. Zadbaj o to, aby pochodził ze sprawdzonego miejsca i był autentyczny. Przygotuj 10 litrów odmiany lipowej, wielokwiatowej, akacjowej lub rzepakowej. Jeśli lubisz nieszablonowe smaki, bez przeszkód możesz sięgnąć również po inne odmiany takie jak miód gryczany. Ponadto będą Ci potrzebne następujące składniki:

- 20 litrów wody,

- opakowanie drożdży winiarskich do miodu pitnego z pożywką,

- 12 g kwasku cytrynowego,

- 5 g cukru.

Zadbaj również o to, aby mieć pod ręką niezbędne akcesoria. Przyda Ci się:

- szklany gąsior o pojemności 40 litrów,

- butelka o pojemności 1,5 litra,

- rurka fermentacyjna i gumowy wężyk,

- butelki.

Jeśli robisz miód pitny po raz pierwszy i nie zdążyłeś ich jeszcze skompletować, zapoznaj się z asortymentem naszego sklepu. Znajdziesz w nim niezbędne w produkcji domowych przetworów składniki, pojemniki i akcesoria.

Jak zrobić miód pitny trójniak?

Proces rozpocznij od zmieszania szklanki wody z drożdżami, pożywką i łyżeczką cukru. Przelej preparat do półtoralitrowej butelki i odstaw na tydzień do ciepłego miejsca.

Następnie przygotuj brzeczkę: rozcieńcz miód wodą i gotuj przez godzinę. Regularnie zbieraj z powierzchni mieszanki powstałe szumowiny. Zadbaj również o to, aby uzupełnić brzeczkę o ilość wygotowanej wody.

Ostudź płyn i dodaj do niego preparat przygotowany na bazie drożdży oraz kwasek cytrynowy. Całość przelej do gąsiora i szczelnie go zakorkuj. Naczynie odstaw na czas fermentacji do pomieszczenia o stałej temperaturze około 18 stopni.

Po upływie 6 tygodni ściągnij czysty płyn, wykorzystując gumowy wężyk. Umyj gąsior i przelej do niego miód pitny bez osadu. Zatkaj butlę i odstaw na rok do chłodnego pomieszczenia. Po upływie tego czasu Twój trójniak będzie gotowy do spożycia. Przelej płyn do małych, szklanych butelek i ciesz się jego niezwykłym smakiem.

Jakie właściwości zdrowotne ma miód pitny?

Teraz już wiesz, jak samodzielnie zrobić miód pitny. Sam proces produkcji nie jest skomplikowany, choć niewątpliwie wymaga cierpliwości. Warto jednak poczekać. Poza walorami smakowymi miód pitny wykazuje także szereg właściwości prozdrowotnych.

Podobnie jak spożywane na surowo miody, tak i ten szlachetny trunek charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwbakteryjnymi oraz przeciwwirusowymi. Pomaga w zwalczaniu sezonowych infekcji i podnosi odporność organizmu. Ponadto zmniejsza napięcie nerwowe i pozwala na relaks.

Pamiętaj jednak o tym, że miody pitne to napoje alkoholowe, więc należy podchodzić do nich ostrożnie. Jeśli zależy Ci na właściwościach leczniczych miodów, znacznie lepszym rozwiązaniem będzie zjedzenie łyżeczki tego naturalnego produktu. Trunek, który stworzysz na jego bazie, pozostaw na specjalne okazje.

Jak pić miód?

Możesz podawać miód pitny na gorąco lub zimno. W pierwszym przypadku podgrzej czysty płyn lub dodaj do niego laskę cynamonu, plastry pomarańczy lub innych owoców, które lubisz. W tej wersji miód doskonale sprawdzi się zwłaszcza podczas zimowych spotkań z rodziną i przyjaciółmi.

Z kolei trunek na zimno podasz do obiadu. Pasuje zarówno do drobiu, jagnięciny, jak i ryb. To oczywiście nie wszystkie możliwości. Dodasz miód pitny do gotowania, a także sosów i marynat. Może również stanowić smakowity element deserów. Nie bój się eksperymentować, a szybko odkryjesz swoje ulubione smaki.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl