Kapusta kiszona to długo fermentowana kapusta, która jest bogata w witaminy i minerały. Jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych lub rybnych. Może być również spożywana na surowo. Kiszonka ma długą historię i jest popularna w wielu kulturach. W naszym artykule przedstawimy Ci ten produkt bliżej i podpowiemy, jak zrobić kiszoną kapustę.
Kapusta kiszona – źródło witamin i przeciwutleniaczy
Kapusta kiszona znana jest nie tylko w naszym kraju. Zajadają się nią również nasi sąsiedzi z Czech oraz Słowacji. Jest bogata w witaminę C i K, bakterie probiotyczne dobre dla zdrowia jelit oraz przeciwutleniacze, które utrzymują organizm w świetnej formie przez lata.
Kiszona kapusta pomaga w leczeniu anemii, astmy i innych chorób. Dawniej była szczególnie ceniona przez marynarzy, którzy w trakcie długich morskich podróży często chorowali na szkorbut. Ta choroba, która kojarzona jest przede wszystkim z przerostem dziąseł i wypadaniem zębów, wynikała z ekstremalnego niedoboru kwasu askorbinowego w dziennych racjach żywieniowych. Udało się zaradzić temu problemowi właśnie dzięki kapuście kiszonej. Zabierano na statki ogromne beczki z tym specyfikiem, który następnie podawano załodze. Ten zabieg pozwolił zachować w zdrowiu oficerów i marynarzy.
Kapusta kiszona – od starożytności po współczesność
Historia powstania kapusty kiszonej sięga czasów antycznych. Znano tę kiszonkę już w starożytnych Chinach. Była także ceniona w Europie. Dziś kapusta kiszona jest popularna na całym świecie i uznawana za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Spożywa się ją samodzielnie lub jako dodatek do najróżniejszych potraw.
Z jakimi potrawami podawać kapustę kiszoną?
Kapusta kiszona jest smacznym i zdrowym dodatkiem do wielu dań. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie komponuje się z mięsem, rybami, a także warzywami. Jej uniwersalność sprawia, że można ją podawać przy różnych okazjach – od codziennych obiadów po uroczyste kolacje.
Kapusta kiszona nadaje potrawom lekko kwaskowe, orzeźwiające i delikatnie pikantne – w zależności od dodanych przypraw – nuty smakowe. Jest niesamowicie zdrowa, dlatego też warto ją regularnie spożywać. Dodatkowo, picie soku z kapusty kiszonej może przyspieszyć metabolizm, powodując utratę zbędnych kilogramów.
Jak zrobić kiszoną kapustę – zadbaj o akcesoria!
Kiszenie kapusty nie jest trudne, o ile wcześniej się do niego właściwie przygotujesz. W ofercie naszego sklepu znajdziesz wiele niezbędnych akcesoriów, które pozwolą Ci szybko zabrać się do pracy.
1. Słoiki, kamionki oraz beczki
Bez wątpienia będziesz potrzebował naczynia, w którym Twoja kiszonka dojrzeje. Jeżeli dysponujesz dużą ilością miejsca, postaw na beczkę. Jednorazowo zmieścisz w niej kilka kilogramów kapusty. Nastawioną w kamionce kiszonką będziesz się mógł cieszyć praktycznie cały czas.
Innym dobrym sposobem na przechowywanie kiszonki są słoiki. Ich zaletą jest to, że zawsze możesz jeden z nich zabrać ze sobą – np. na obiad do rodziny czy na spotkanie ze znajomymi.
2. Woreczki do kiszenia
Jeżeli zdecydujesz się na przygotowanie kiszonki w beczce, nie zapomnij o woreczku do kiszenia. To akcesorium zapewni Ci maksymalną wygodę w procesie przygotowania kapusty kiszonej, a także w jej dalszym przechowywaniu.
3. Przyprawy
Nie ma kiszonek bez przypraw. Najważniejsza w procesie jest oczywiście sól. Kolejne dodatki zależą od Twoich preferencji. W naszej ofercie znajdziesz różne warianty, aby Twoje kiszonki zawsze zachwycały najlepszym smakiem.
Jak przygotować kapustę kiszoną?
Jest wiele sposobów na przygotowanie kapusty kiszonej. Postanowiliśmy zebrać i przekazać Ci 3 najbardziej znane.
1. Z dodatkiem goździków
Aby przygotować kapustę kiszoną z dodatkiem goździków, zaopatrz się w:
- 1 kg kapusty białej lub czerwonej, - 2 łyżki soli, - 2 liście laurowe, - 5 ziaren ziela angielskiego, - 3 goździki, - 1 litr wody. Wykonanie: 1. Umyj kapustę, a następnie pokrój na małe kawałki. Dodaj do niej sól, liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Wymieszaj dokładnie, a następnie odstaw na 30 minut. 2. Po tym czasie wodę wymieszaj z solą, a następnie dodaj do niej kapustę.
3. Przełóż całość do słoików. Dla podbicia smaku na wierzchu możesz położyć plasterki jabłka lub śliwki.
4. Zalej kapustę wodą tak, aby była całkowicie przykryta.
5. Słoiki z kapustą odstaw na 2-3 tygodnie w chłodne i ciemne miejsce np. do piwnicy lub spiżarni. Po tym czasie możesz już cieszyć się smakiem wyśmienitej i zdrowej kiszonki.
2. Kiszonka z kminkiem
Do zrobienia tego wariantu będą Ci potrzebne:
- 5 kg drobno poszatkowanej białej kapusty,
- 0,5 szklanka soli – najlepiej kamiennej,
- kminek do smaku.
Przygotowanie:
1. Obmyj i zetrzyj na dużych oczkach marchewkę.
2. Dodaj ją do kapusty.
3. Całość umieść w kamionce, dodaj sól oraz kminek, a następnie wymieszaj i ugnieć.
4. Kiszonkę możesz dociążyć np. ciężką miską, by lepiej puszczała sok.
3. Kapusta z marchewką
Zaopatrz się w:
- 10 kg pokrojonej drobno białej kapusty,
- 1 kg marchewki,
- szklankę soli.
Krok po kroku: 1. W dużym naczyniu wymieszaj kapustę oraz startą na dużych oczkach marchewkę.
2. Dodaj soli.
3. Dokładnie wszystko zagnieć.
4. Odstaw tak przygotowaną kapustę, by przez 1,5 miesiąca fermentowała. Ugniataj ją średnio raz w tygodniu, aby odgazowała.
5. Po tym czasie możesz ją przełożyć do słoików.