Masło to podstawowy składnik wielu potraw, a także popularny dodatek do tostów czy kanapek. Jest nie tylko pyszne, ale także bogate w witaminy. Przygotowane samodzielnie smakuje dużo lepiej niż to ze sklepu. Warto także podkreślić, że jest znacznie zdrowsze. Robiąc je własnoręcznie, masz pełną kontrolę nad tym, jakie składniki do niego dodajesz. Z naszego dzisiejszego artykułu dowiesz się, jak się robi masło domowym sposobem. Czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis.
Dlaczego warto samodzielnie robić masło?
Przede wszystkim dlatego, że wiesz, jakich składników używasz. Samodzielnie wybierasz produkty wysokiej jakości i kontrolujesz warunki, w jakich powstają Twoje wyroby. Dzięki temu możesz mieć pewność, że są bezpieczne dla zdrowia i mniej przetworzone niż gotowe artykuły spożywcze.
Co więcej, jeśli uda Ci się zrobić masło z nieprzetworzonych składników takich jak ekologiczna śmietana, Twój wyrób będzie znacznie bardziej wartościowy. Zachowa się naturalna mikroflora występująca w mleku, która ma właściwości probiotyczne i usprawnia działanie układu pokarmowego.
Ponadto to Ty decydujesz o tym, jaki smak będzie miało Twoje masło. Możesz do niego dodać składniki, które nadadzą mu aromat, a także wybrać preferowaną konsystencję. W ten sposób przygotujesz dokładnie taki produkt, jaki lubisz.
Oczywiście samodzielne robienie przetworów domowym sposobem wymaga czasu i energii. Nierzadko jest także nieco bardziej kosztowne niż gotowe produkty dostępne na sklepowych półkach. Gwarantujemy jednak, że nie pożałujesz swojej decyzji, kiedy tylko spróbujesz pierwszy kęs świeżego chleba z własnoręcznie wykonanym masłem.
Co jest potrzebne do zrobienia masła?
Samodzielne zrobienie masła jest bardzo proste. Co więcej, nie potrzebujesz do tego zbyt wielu składników. Wystarczy, że zaopatrzysz się w śmietanę 36%. Pamiętaj o tym, że z tłustej uzyskasz większą ilość tego produktu. Zadbaj także o to, aby była pozbawiona dodatkowych substancji.
Jeśli jesteś miłośnikiem wyrazistych smaków, dodaj do swojego wyrobu także sól, czosnek oraz ulubione zioła. We wszystkie te produkty bez przeszkód zaopatrzysz się w najbliższym sklepie spożywczym.
Przyda Ci się także naczynie i narzędzie do ubijania. W naszym asortymencie przygotowaliśmy dla Ciebie maselnice, które doskonale sprawdzą się w tej roli. Możesz wybierać spośród różnych rozmiarów, tak aby dopasować wielkość produktu do ilości masła, jaką zamierzasz zrobić. Przygotuj także słoik do maselnicy, lnianą ściereczkę lub sitko, papier pergaminowy oraz miskę wypełnioną litrem wody. Udało Ci się zaopatrzyć we wszystkie niezbędne składniki? Teraz sprawdź, jak się robi masło krok po kroku!
Jak się robi masło krok po kroku?
Zrobienie domowego masła jest naprawdę proste i zajmuje tylko kilkanaście minut. Nie sprawi Ci najmniejszych kłopotów, nawet jeśli na co dzień niezbyt dobrze radzisz sobie w kuchni. Zanim przystąpisz do pracy, zadbaj o odpowiednią temperaturę śmietany. Jeśli będzie zbyt ciepła, masło wyjdzie miękkie, co może być kłopotliwe podczas formowania osełki. Nie powinna być także zbyt zimna, bo wówczas ubijanie zajmie Ci dużo czasu.
Ubij śmietanę
Przelej pół litra śmietany do słoika i dodaj do niej szczyptę soli. Umieść na słoiku maselnicę i zacznij ubijać. Na początku śmietana urośnie, a potem osiądzie. To oznacza, że się warzy. Nie przestawaj ubijać, aż do momentu, w którym grudki tłuszczu oddzielą się od mieszaniny i powstanie maślanka. Wówczas przelej ją przez gazę i oddziel od masła. Pamiętaj, że możesz ją wypić lub zrobić na jej bazie koktajl.
Wypłucz masło
Kolejnym krokiem jest płukanie masła. Włóż bryłę do miski z zimną wodą i ugniataj ją palcami, aby wycisnąć pozostałości maślanki. Zmień wodę i powtarzaj tę czynność tak długo, aż będzie czysta.
Schłodź osełkę
Następnie wyjmij masło z wody, uformuj je w wałek, kulkę lub kostkę i owiń papierem pergaminowym. Tak przygotowaną osełkę włóż do lodówki. To koniec Twojej pracy. Prawda, że to proste? Teraz możesz się cieszyć doskonałym smakiem swojego wyrobu.
Jak długo można przechowywać masło?
Masło własnej roboty przechowasz w lodówce przez około 10 dni. Możesz je także zamknąć w pojemniku i włożyć do zamrażalki. Wówczas okres przydatności do spożycia wydłuży się nawet do pół roku.
Dobrym rozwiązaniem jest także przygotowanie na jego bazie masła klarowanego, które świetnie sprawdza się do smażenia potraw. Wystarczy, że podgrzejesz osełkę w garnku z grubym dnem na średnim ogniu. Poczekaj, aż na wierzchu pojawi się biała piana. Wówczas zbierz ją łyżką. Twoje klarowane masło jest gotowe.
Jak używać domowego masła?
Domowe masło jest doskonałym dodatkiem do kanapek. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Wykorzystasz je także do smażenia. Na jego bazie przygotujesz przepyszne jajecznice, mięsa, owoce morza, a także warzywa. Pamiętaj, że możesz do niego dodawać rozmaite przyprawy takie jak bazylia czy czosnek, aby tworzyć swoje własne smaki. W tym przypadku nic Cię nie ogranicza, więc puść wodze wyobraźni i zrób takie masło, jakie lubisz najbardziej.