Cydr to popularny napój alkoholowy, który wyróżnia się spośród innych tym, że doskonale gasi pragnienie i ma orzeźwiający smak jabłek. Możesz go kupić w większości sklepów, które zajmują się sprzedażą trunków, ale także samodzielnie wyprodukować w domu. Zastanawiasz się, jak się robi cydr z jabłek? Czytaj dalej, a przekonasz się, że to wcale nie jest takie trudne, jakby się wydawało.
Czym jest cydr z jabłek?
Cydr powstaje z soku jabłkowego, do którego na etapie produkcji nie dodaje się cukru. Proces fermentacji odbywa się za pomocą drożdży. Smak gotowego napoju uzależniony jest od proporcji użytych jabłek słodkich i kwaśnych. Wpływa to także na kolor alkoholu, który może być od jasnego klarownego do ciemnego mętnego. Zawartość alkoholu w cydrze waha się między 2-7%. Na rynku możesz spotkać się z napojami nie musującymi, naturalnie musującymi i gazowanymi dwutlenkiem węgla.
Jakie właściwości ma domowy cydr z jabłek?
Domowy cydr z jabłek ma działanie antyoksydacyjne. Tym samym hamuje proces starzenia się organizmu i wykazuje właściwości antynowotworowe. W napoju znajduje się potas, który wspomaga pracę układu mięśniowego. Warto także wspomnieć, że cydr zapobiega powstawaniu stanów zapalnych. Spożywanie tego trunku wzmaga wydzielanie soków trawiennych i korzystnie wpływa na trawienie.
Jak się robi cydr z jabłek?
Wyprodukowanie cydru w domowych warunkach pozwala na przygotowanie lekkiego i smacznego trunku. Najważniejszy w całym procesie jest odpowiedni dobór jabłek. Najlepszy napój uzyskasz, jeśli użyjesz 40% kwaśnych i 60% słodkich odmian tych owoców. Jabłka należy dokładnie umyć i pokroić. Pamiętaj, by nie obierać ich ze skórek! Następnie musisz wycisnąć sok za pomocą sokowirówki. Po jego przefiltrowaniu i zebraniu piany, ciecz wlewasz do gąsiora lub innego dużego naczynia. W kolejnym kroku dodajesz rozprowadzone w wodzie drożdże i pożywkę do cydru. Wszystko należy zamknąć korkiem lub rurką fermentacyjną i odstawić na go w miejsce o temperaturze pokojowej na około 2 tygodnie. Po upływie tego czasu ciecz musisz zlać znad osadu i przenieść w chłodne miejsce na około 21 dni. Po odstaniu możesz gotowy napój przelać do butelek.
Wiesz już, jak się robi cydr z jabłek. Widzisz, że przygotowanie tego napoju alkoholowego wcale nie jest trudnym zadaniem. Jeśli i Ty chcesz samodzielnie go wyprodukować, zapoznaj się z asortymentem naszego sklepu. Oferujemy szeroki wybór produktów, które niezbędne są wykonania cydru z jabłek w domowych warunkach.