Przed laty własny wyrób sera był bardzo popularny. Nic w tym dziwnego, gdyż w niemal każdym gospodarstwie znajdowało się co najmniej kilka krów. Dziś w sklepach możesz znaleźć wiele rodzajów sera, jednak mimo to domowy wyrób serów wraca do łask. Jest to szczególnie popularne wśród tych osób, które chcą się zdrowo odżywiać. Zastanawiasz się, od czego zacząć swoją przygodę z serowarstwem? W naszym dzisiejszym artykule znajdziesz garść praktycznych porad!
Jakie rodzaje sera można zrobić w domu?
Jedne z najprostszych serów, które możesz przygotować w swoim domu, to te, które nie muszą dojrzewać. Są to sery typu feta i mozzarella, powstające na bazie twarogu. Możliwe jest również przygotowanie serów dojrzewających, czyli takich, które muszą „poleżeć” określoną ilość czasu, by nabrały właściwego smaku. Mowa tu o takich rodzajach jak gouda, parmezan czy sery szwajcarskie.
Do dojrzewania potrzebne jest odpowiednie miejsce. Jego temperatura powinna mieścić się w określonych granicach – różne gatunki serów potrzebują zupełnie innych temperatur. Najlepszym miejscem na „leżakowanie” serów jest piwnica lub strych.
Domowy wyrób serów – co będzie potrzebne?
Aby zrobić swój pierwszy domowy ser, musisz zaopatrzyć się w odpowiednią ilość mleka. Możesz użyć do tego mleka dostępnego w sklepach, jednak nie może to być mleko UHT. Najlepsze będzie to, które umieszczone jest w lodówce i ma krótki czas przydatności do spożycia.
Kolejnym ważnym składnikiem jest podpuszczka, która jest enzymem ścinającym białko mleczne, czyli kazeinę. Występuje ona w postaci płynnej- w butelkach z kroplomierzem, a także w formie sproszkowanej.
Niezbędne są także kultury startowe, czyli mieszanki szczepów bakterii. To właśnie dzięki ich pracy sery mają swój charakterystyczny smak, wygląd, kolor i aromat. Jest ich ok. 20 różnych rodzajów i dobierane są do konkretnych gatunków serów.
Warto zaopatrzyć się także w przyprawy, które mogą nadać Twoim serom wyjątkowego smaku. Szeroki ich wybór znajdziesz w ofercie naszego sklepu.
Konieczne będą także akcesoria, takie jak termometr serowarski. Ułatwia on
Jak zrobić ser typu feta?
Jak już wspominaliśmy, domowy wyrób serów warto rozpocząć od czegoś mało skomplikowanego. Naszą propozycją jest ser typu feta. Aby go zrobić potrzebne Ci będą:
2 litry świeżego mleka,
0,2 g bakterii mezofilnych,
1,5 ml podpuszczki,
50ml niechlorowanej wody,
2 łyżki soli serowarskiej.
Niezbędne sprzęty to garnek, rózga, łyżka, durszlak, sito, chusta serowarska (gaza), foremka oraz termometr serowarski.
Zacznij od podgrzania mleka do temperatury 30 stopni. Następnie jego powierzchnię posyp kulturami bakterii mezofilnych i odczekaj ok. 2-3 minuty. Całość wymieszaj i odstaw na godzinę. Teraz możesz dodać rozpuszczoną w wodzie podpuszczkę, całość dokładnie mieszając. Ponownie odstaw na godzinę, dbając o to, aby mleko utrzymywało stałą temperaturę 30 stopni. Po tym czasie zacznie tworzyć się skrzep, który należy pokroić na kostkę o boku ok. 2 cm. Należy go zostawić, aby stężał. Po upływie ok. 10 minut zacznij delikatnie mieszać skrzep za pomocą łyżki, tak aby się nie rozdrobnił. Zadanie to wykonuj przez 20 minut.
Teraz już możesz wyłożyć swój skrzep na durszlak, który został wyłożony chustą lub gazą. Powstałą serwatkę możesz wykorzystać m.in. do przygotowania sera Ricotta. Po 4 godzinach wyjmij ser, pokrój go w plastry, a następnie w kostkę. Ser należy posypać solą i odstawić na kilka godzin – jest jednak gotowy do spożycia od razu po przygotowaniu.