Podczas produkcji domowego wina istotnym etapem jest korkowanie butelek i leżakowanie trunku zwane też dojrzewaniem. Smak i aromat wina zależą nie tylko od fermentacji, ale i jakości zastosowanych korków czy sposobu korkowania butelek. Zatem jak należy korkować wino w warunkach domowych?
Jakie korki wybrać do korkowania wina?
Wyróżnia się korki naturalne i syntetyczne. Mogą mieć one różne kształt i formy. Korki syntetyczne są w zasadzie od razu gotowe do użycia. Z kolei korki naturalne trzeba do korkowania odpowiednio przygotować.
Korki naturalne stożkowe przeznaczone są do win, które nie będą długo leżakować. Nie są one w stanie zabezpieczyć wina na długi czas. Wciska się je ręcznie - nie trzeba sięgać po specjalną korkownicę.
Korki naturalne walcowe w warunkach domowych wystarczy zanurzyć na kilka minut w gorącej wodzie. To szybki sposób na ich wysterylizowanie. Stają się one wówczas także bardziej plastyczne, co ułatwia korkowanie butelek. Nie można jednak z ich moczeniem przesadzać, bo to spowodować może ich uszkodzenie.
Korki syntetyczne walcowe specjalnego przygotowania nie wymagają, ale można je zdezynfekować na skutek sparzenia. Są przeznaczone głównie do win młodych. Należy je wymieniać raz na dwa lata.
Jak korkować wino krok po kroku?
1. Pierwszym krokiem jest dokładne umycie butelek za pomocą specjalnych szczotek i płynu do mycia naczyń, a następnie ich wypłukanie. Pokusić się też można o sterylizowanie poprzez gotowanie butelek w wodzie w temperaturze 80 stopni Celsjusza przez 10 minut.
2. Napełnienie butelek powinno być przeprowadzone tak, aby nie doszło do zbyt dużego napowietrzenia wina. Ułatwić może to lejek i wężyk służący do obciągu wina. Poniżej krawędzi szyjki powinno znaleźć się około 5 cm wolnej przestrzeni.
3. Właściwe korkowanie następuje z użyciem korkownicy lub poprzez ręczne wciskanie korków. Korkownica jest niezbędna w przypadku korków walcowych. Po zakorkowaniu butelki należy ustawić w pozycji pionowej. Pozwala to na dopasowanie korka do wewnętrznej ściany szyjki butelki. Później trzeba je ułożyć poziomo, aby nie doszło do wysuszenia korka. Po trzech dniach dobrze jest sprawdzić, czy nie ma miejsca ewentualny wyciek.
4. Ostatnim elementem jest nałożenie na butelki kapturków termokurczliwych. Zrobić to można na kilka różnych sposobów, np. wykorzystując naczynie z gorącą wodą czy suszarkę do włosów. Zastosowanie takiego kolorowego kapturka poprawia wygląd butelek i chroni korek.
Wiadomo już, jak korkować wino. Co jednak z jego przechowywaniem? Najlepiej robić to w suchym pomieszczeniu z ograniczonym dostępem światła. Optymalna temperatura dla tego trunku to 10-15 stopni Celsjusza.